21D Manifestación : #NoMésTallsDeLlum!

21D Manifestación : #NoMésTallsDeLlum!

Las distintas organizaciones de la sociedad civil impulsoras del manifiesto nomascortesdeluz.org, partidos políticos que apoyan sus reivindicaciones y numerosos colectivos locales han convocado concentraciones y manifestaciones este miércoles 21 de diciembre.

Manifest de #nomascortesdeluz, l’original del qual el trobareu a la WEB de no mas cortes de luz junt al llistat d’organitzacions que hi donen suport.

Reclamem la paralització dels talls de llum a famílies amb problemes econòmics.
Volem posar fi als abusos que afecten un servei essencial i, per això, exigim al Govern que regule una tarifa assequible a la qual puguen acollir-se tots els consumidors domèstics i una autèntica tarifa social per a famílies amb baixos nivells de renda.
Des de l’esclat de la crisi, en 2007, la pobresa energètica s’ha convertit en un dels principals problemes socials i econòmics a l’Estat espanyol, ja que, s’ha sumat a la desocupació i la reducció de salaris, una escandalosa pujada de la tarifa elèctrica.
Vora set milions de persones tenen dificultats per a pagar la factura de la llum i més de 5 milions es quedaran sense calefacció durant aquest hivern. Tot i que cada any moren a l’Estat espanyol més persones per falta de subministraments a casa que per accidents de trànsit, les persones afectades per la pobresa energètica segueixen sent invisibles.

Una causa important d’aquesta greu situació es troba en els augments indiscriminats de les tarifes de la llum. Tan sols en els últims sis mesos, el rebut s’ha encarit un 25%. Les grans companyies es neguen sistemàticament a realitzar una auditoria que permeta determinar els costos reals de la producció elèctrica i promouen un sistema que afavoreix l’especulació. És imprescindible que hi haja més transparència per a poder acabar amb els abusos en la factura eléctrica.

Les tres majors elèctriques s’han embutxacat més de 56.000 milions d’euros en beneficis des de l’inici de la crisi, mentre sostenen un deute milionari amb la ciutadania. Entre 1998 i 2006, les grans elèctriques van cobrar il·legalment més de 3.500 milions de diner públic en concepte de costos de transició a la competència (CTC).
Les dues sentències que va dictar, l’octubre passat, el Tribunal Suprem per les quals s’anul·la el sistema de finançament del bo social evidencien el fracàs de l’actual model energètic, atés que obliga els usuaris i usuàries a indemnitzar les elèctriques amb més de 500 milions.
A més, l’actual bo social no soluciona el problema de la pobresa energètica, ja que segueix suposant una tarifa molt elevada i ni tan sols s’aplica per criteris de renda. Es tracta d’una mesura merament cosmètica que hi ha deixat fora dues terceres parts de les persones afectades, mentre subvenciona llars amb rendes altes.
Per la seua banda, l’oligopoli elèctric ha abusat de la seua situació de privilegi vulnerant els drets dels consumidors i consumidores. Necessitem posar fi a la dramàtica situació de pobresa energètica que viuen milions de persones al nostre país.

Resulta urgent que l’Estat espanyol respecte els compromisos adquirits en el marc internacional i garantisca el compliment de l’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans i l’Observació general número 4 del Comité de Drets Econòmics, Socials i Culturals, segons les quals un nivell de vida digne requereix un habitatge adequat amb accés a subministraments bàsics com ara llum, aigua i calefacció.
De la mateixa manera, necessitem que es complisca la legislació europea sobre subministrament elèctric, que obliga els estats membres a protegir els usuaris vulnerables i a prohibir talls de llum en períodes crítics (article 3 de la Directiva 2009/72 / CE, de 13 de juliol de 2009).

Per tot açò que hem exposat, reclamem:

1.Prohibició legal de tots els talls de llum a famílies amb problemes econòmics. Les elèctriques s’hauran de dirigir a l’Administració per comprovar la situació de les famílies que no n’abonen els rebuts. Si pateixen vulnerabilitat econòmica, no podran tallar-los el subministrament i el cost serà assumit per les companyies.

2.Fi als abusos tarifaris. Aprovació d’una tarifa assequible, regulada pel Govern, a la qual podran acollir-se tots els consumidors domèstics en la primera residència.

3.Creació d’una autèntica tarifa social. Substitució de l’actual bo social per una tarifa de quantia reduïda, dirigida a les famílies amb baixos nivells de renda, sufragada per les elèctriques.

4.Reconeixement i devolució per part de les grans elèctriques dels 3.500 milions d’euros que van cobrar indegudament en concepte de costos de transició a la competència (CTC).

5.Auditoria al sistema elèctric. Realització d’una anàlisi dels costos del sistema des que es va posar en marxa la liberalització del sector, amb l’objectiu de determinar el preu real de les tarifes elèctriques.

6.Aplicació del tipus d’IVA molt reduït a l’electricitat, que passe del 21% actual al 4% perquè cal considerar aquest servei essencial per a la ciutadania.

Imprimir esta noticia


Related Articles

Sos Parke Alcosa. Continua la lucha

diumenge, 5 de febrer de 2012 18:08 DESDE LAS 20,00 H DEL SABADO 4 FEBRERO A LAS 12,00 H DEL

Asamblea de Pueblos, Barrios y Universidades 16 de Julio

Acta Asamblea de Pueblos, Barrios y Universidades 16/07/2011 1. PRÓXIMA ASAMBLEA ENTRE BARRIOS 2. SOBRE LA COLOCACIÓN DE UN PUESTO

Apoyo a otras concentraciones

Los participantes de la Acampada Valencia nos solidarizamos con la concentración convocada frente al Ayuntamiento de Valencia por la Plataforma

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*